Kompetensutveckling – Utbildningar
Coaching
Skåne län

6 utbildningar och kurser

Coaching

Coaching har det senaste decenniet blivit mycket populärt, både i privatliv och arbetsliv. ”Coach” har gått från att ha varit ett begrepp inom idrottsvärlden till att dyka upp allt oftare i vårt vardagsliv. Livscoach, karriärcoach, mental coach eller sexcoach, coacher kan välja många olika inriktningar på sin verksamhet.

Essensen av coaching är att hjälpa en person förändras på det sätt de vill och hjälpa dem gå i den riktning de vill. Coaching hjälper personer att lära snarare än att lära ut till dem.

Utbildning till coach
”Coach” är ingen skyddad titel och för den som vill utbilda sig till coach är det lite snårigt, eftersom olika företag har olika former av diplomering och certifiering. Eftersom alla utbildningar erbjuder någon form av certifiering eller diplomering innebär det därför inte automatiskt att utbildningen håller hög kvalitet.

För att skapa kvalitet och professionalism försöker man skapa branschorganisationer och intresseorganisationer, och kvalitetssäkrar coacher genom att utbilda dem och certifiera dem i olika system.

Olika typer av certifiering
Det finns flera organisationer som certifierar coacher. De främsta är International Coach Federation (ICF), International Coach Federation (ICC), och International Association of Coaches (IAC).

European Mentoring & Coaching Council (EMCC) är en oberoende, opartisk och icke vinstdrivande organisation som verkar för kvalitet och utveckling av en gemensam Europastandard inom coaching. De har infört kvalitetsstandraden EQA (European Award) för utbildningar och EIA (European Individual Accreditation) för certifiering av coacher. De har alltså ingen egen certifiering utan delar ut kvalitetsstandard till andra som certifierar.


ICF
ICF (International Coach Federation) är en branschorganisation där alla medlemmar har ackrediterad coachutbildning. ICF certifierar coacher på tre olika nivåer:

ACC: Associate Certified Coach
PCC: Professional Certified Coach
MCC: Master Certified Coach

Skillnaden mellan de olika nivåerna är att högre nivåer kräver fler utbildningstimmar och fler timmar där man coachat klient.

För certifiering krävs utbildning, erfarenhet och handledning.


ICC
ICC är en Professionell coachcertifiering som är unik på så sätt att den har lika utbildningsmaterial och utbildningsupplägg i hela världen. Coachutbildningen erbjuder fyra olika specialiseringsinriktningar:

Business Coaching – leder till certifieringen ICC Corporate Coach
Team Coaching – leder till certifieringen ICC Corporate Coach
Coaching for leaders – leder till certifieringen ICC Executive Coach
Life Coaching – leder till certifieringen Certifierad Internationell Life Coach

För att bli certifierad ICC Coach krävs 60 godkända utbildningstimmar, dokumenterad erfarenhet, eget utvecklingsprojekt i personlig utveckling, bokrecension och en "uppkörning" godkänd av ICC tränare

IAC
IAC:s certifiering bygger på att man i ett test bevisar att man behärskar nio "coarching masteries". Ingen dokumenterad erfarenhet eller dokumenterade utbildningstimmar krävs.

Vad innehåller en coachutbildning?
Coaching handlar om att hjälpa andra att hjälpa sig själva och att bidra till att människor presterar och mår bättre. Som utbildad coach kommer du att kunna hjälpa andra hitta sina drivkrafter och att definiera deras önskade resultat så att de får ut mer av sin inneboende potential. En coachutbildning kan tille xempel innehålla:
- påverkans och förändringens psykologi
- coachingtekniker
- konsten att lyssna och de olika nivåerna av lyssnande
- hur man jobbar med klientens mål - livsmål, karriärmål och kursmål
- hur man jobbar med klientens högsta värden
- hur man marknadsför sig som coach
- relationscoaching
- livscoaching
-teamcoaching

Skåne län 

Hittar du utbildningar med inriktning coaching som intresserar dig i Skåne län? Om du tänker flytta bör du kontrollera bostadssituationen och ett bra första steg kan vara att söka på nätet efter "bostad Skåne län" eller besöka myndighetssidor för Skåne län. Tänker du pendla till och från utbildningar inom coaching i Skåne län bör du lämpligen kolla upp bästa färdsättet i förväg.

Om du inte finner de utbildningar inom coaching som du sökte efter kan du testa att använda fritextsöket högst upp på sajten. När du fritextsöker efter utbildningar kan du sedan enkelt filtrera på Nivå: "kompetensutveckling", Intresse: "coaching", Ort: “Skåne län”.